DATUM  12. 09. 2016. KOMENTARA  0

Nekada derutni zid na južnoj strani DV Vedri dani koji je bio jedan od većih sigurnosnih i estetskih problema sada je obnovljen na ponos vrtiću i radost djeci koja borave u njegovom dvorištu.

Kada se udruga Vedri grad uključila u uređenje derutnog zida pokrenula je niz akcija uspostavljajući suradnju s upravom vrtića, Umjetničkom akademijom u Osijeku, tvrtkama Opeka d.o.o. i Gradnja d.o.o. kao donatorima te Rotary klubom Osijek Josip Juraj Strossmayer.

Zid je osmišljen u suradnji studenata Umjetničke akademije: Ivona Matoušek, Lucija Mitar, Tamara Sekulić i Josip Kovačević pod mentorstvom arhitektice doc. dr. sc. Dine Stober, profesorice na Građevinskom fakultetu u Osijeku i umjetnice doc. dr. art. Ines Matijević Cakić, profesorice na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Studenti umjetničke akademije ponose se izvrsnom uspješnom suradnjom koja je ostvarena s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku prilikom koje su oslikali dvorišnu fasadu.


Studenti Umjetničke akademije: Josip Kovačević, Tamara Sekulić, Ivona Matoušek i Lucija Mitar

Ruševan zid zahtijevao je obnovu iz sigurnosnih i estetskih razloga zbog djece koja se igraju u vrtiću, ali uz to, dvorište ovog vrtića nalazi se u samom središtu grada Osijeka te predstavlja javni prostor vidljiv velikom broju prolaznika.

  1. Vizualno estetski
    Zid je oslikan formama i sadržajem koji je prema značenju i razumijevanju te estetski blizak djeci vrtićkog uzrasta. Novi likovni sadržaji prvenstveno djeci, ali i svim građanima Osijeka nude nove spoznaje kroz svakodnevnu percepciju visoko estetiziranih stiliziranih formi izraženih kroz koloristički skladne odnose boja. Oslikani sadržaji upućeni su prema promišljanju o likovima iz bajki hrvatskih književnika koji stvaraju za djecu i prikazuju četiri godišnja doba.
  2. Kineziološki
    Dio ovoga interaktivnog zida zamišljen je kao prostor penjalice koji djeci omogućava fizičku interakciju. Na zid su integrirani hvataći elementi za penjanje.
  3. Kreativni
    Kreativni segment ovoga zida zamišljen je kao prostor mogućeg kreativnog likovnog izražavanja. U tom kontekstu segmenti zida pripremljeni su kao ploča za crtanje i slikanje perivim kredama. Na taj način zid će biti u kontinuiranoj sadržajnoj i estetskoj mijeni obogaćen dječjim likovnim izrazom.
Realizacija interaktivnog kreativnog zida doprinijela je poboljšanju kvalitete života i boravka djece u vrtiću koja su dobila mogućnost za percepciju adekvatnih visokoestetiziranih sadržaja koji potiču razmišljanje, razvoj divergentnog mišljenja, kreativnosti, razvijanju motorike i zajedništva.

Izgled derutnog zida prije obnove


Zid nakon obnove


PARTNERI


DJEČJI VRTIĆ OSIJEK

UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU

GRAĐEVINSKI FAKULTET U OSIJEKU

ROTARY KLUB OSIJEK JOSIP JURAJ STROSSMAYER


DONATORI